keskiviikko 15. syyskuuta 2010

Sämpylöitä syksyyn

Omia sämpylöitä ei voita mikään, niin se vain on. Ulkona saa sataa ja tuulla sekä nurkissa vetää - kuten gastromanioitten kodin vanhoista ikkunoista aika usein talvisin tekee - mutta vastaleivotut, kuumat sämpylät sulavan voin kanssa pelastavat päivän kuin päivän. Sämpyläohjeita on maailma pullollaan: tässä yksi erittäin helppo ja takuuvarma porkkana-sellainen. 


Sämpylät (16-20 kpl)
5 dl rasvatonta maitoa (tai vettä)
50 g hiivaa
1 rkl hunajaa (tai sokeria)
1 tl suolaa
1 dl porkkanaraastetta
1 dl juustoraastetta
1 dl maissijauhoja
1 dl kaurahiutaleita
n. 9 dl sämpyläjauhoja
2 rkl rypsiöljyä

Kuumenna neste kädenlämpöiseksi ja anna hiivan liueta kokonaan nesteeseen. Lisää hunaja ja suola. (Sokeri nopeuttaa hiivan toimintaa.) Lisää porkkana- ja juustoraaste mukaan. Sekoita myös joukkoon kaurahiutaleet ja maissijauhot. Mittaa ja sekoita noin puolet sämpyläjauhoista koko ajan vatkaten. Lisää loput jauhoista vähitellen, koko ajan alustaen. Alusta taikina kimmoisaksi ja lisää öljy. Jatka alustamista kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista ja tuntuu napakalta. Lisää tarvittaessa hieman jauhoja. Laita uuni tässä vaiheessa kuumenemaan 225 asteeseen. Peitä taikina leivinliinalla ja anna kohota lämpimässä, vedottomassa paikassa vähintään puoli tuntia tai kunnes taikina on kaksinkertainen.

Sirottele vähän jauhoja leivinpöydälle. Vaivaa kohonnut taikina leivinpöydällä ja leivo siitä pitkä tanko. Leikkaa tangosta yhtä suuria palasia 16-20 kpl. Muotoile paloista pyöreitä sämpylöitä.







Aseta palaset kahdelle pellillle leivinpaperille tasaisin välein, jätä kohoamisvaraa. Peitä sämpylät leivinliinalla ja anna jälleen kohota n. 15 minuuttia. Paista sämpylöitä kuumassa uunissa keskitasolla n. 10-12 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita. Anna sämpylöiden jäähtyä liinan alla 5-10 minuuttia. Herkuttele voin kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...